Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skryté perly, aneb tři tipy na film, který jste možná minuli

Přestože je léto a málokdo by chtěl trávit čas u televize, nabídnu tipy na tři filmy, které dle mého názoru stojí za to vidět. Prošlo mi očima opravdu hodně filmů a seriálů, takže pokud tyto F-tipy někdo ocení, rád budu pokračovat

Tak první tip je určen především lidem, kteří mají rádi umění, jsou empatičtí a dokáží nejen naslouchat, ale i vnímat skrze mimiku, postoj těla... . Herecké mistrovství podpořené vynikajícím scénářem, za kterým je skutečný osud malířky zvané Maudie, zachytila v roce 2016 irská režisérka Aisling Walsh.

MAUDIE 2016

Původně jsem chtěl napsat, jak moc mě mrzí, že je ten nádherný film téměř celý smyšlený. Chtěl jsem psát o tom, že v biografii Lance Woolavera, není životní příběh Maud zdaleka tak romanticky laděný. Ale víte co? Kašlu na to. Ano, strašně moc si toho scénáristka domýšlela a idealizovala, ale povedlo se jí nacpat mi knedlík do krku a dojmout mě. Ne skutečným příběhem Maud Lewis, ale tím vymyšleným, kterému dali život Sally Hawkins s Ethanem Hawkem. Tolik niterných pocitů a taková koncentrace potlačených emocí...nic co bych chtěl vidět v kině...ideální film pro večer u televize. Film, který je asi lepší vidět sám, ale po kterém máte velkou potřebu říct vaší drahé polovičce: promiň, že jsem občas bručoun, mám tě moc rád. A možná, že je to i film, po kterém vás vaše drahá polovička obejme a řekne, že vás má i tak moc ráda.

______________________________________________________________________

 

Přestože to tak nevypadá, není můj druhý tip zase tak moc vzdálený od Maudie. Sice má sportovní tématiku, ale pokud vás odrazuje, že je to film o tenise, sportu, který vás až tak moc nebere, tak je na místě poznamenat, že budete ve velké výhodě, pokud nevíte jak zmiňovaný zápas dopadl. A navíc je vaše obava zbytečná, protože to není film až tak moc o tenise, ale spíš o tenistech.

BORG/McENROE 2017

Sledujeme nejen samotný zápas, ale také co předcházelo tomu, aby právě takovou bitvu sehrál Borg s McEnroem. Ale jen o tom, Borg/McEnroe, zdaleka není. Náměty k různým úvahám, se to ve filmu jen hemží. Obrovský tlak na šampiona, porucha osobnosti a zadržované emoce, jaké to je být blízký někoho takového, co vlastně žene tyto šampiony dál... . Vše podané velmi věrohodně a lidsky.

Tvůrci by mohli nadržovat Borgovi stejně tak, jako diváci, ale vydali se korektní cestou a tak jste mohli fandit stejně tak i dravému rebelovi, který se precizního krále kurtů snažil sesadit. Podobných megasoubojů, kde se střetli úřadující šampioni se svými budoucími nástupci, zase tak moc není. Dodnes si pamatuju zápas ve čtvrtém kole Wimbledonu, kde Roger Federer porazil Peta Samprase v pěti setech a vlastně ho tak popohnal do tenisovém důchodu. Bylo skvělé ten boj sledovat a to šlo jen o tenis. V Borg/McEnroe dostanete navíc příbeh. A to tak dobrý příběh, že nemám potřebu pátrat, jak moc se film opírá o skutečnost. Velkou měrou se na těch psychologických orgiích podíleli také velmi dobře zvolení a výborně hrající herci. V kombinaci s parádní režií, je to jeden z nejlepších severských filmů, které jsem viděl. A to i přes ten občas hollywoodský smrádek.

Sportovní filmy moc nevyhledávám, ale Borg/McEnroe je mnohem víc psychologický a intimní, než většina současných rádobydramat. Tento film mě nezasáhl tak, jako Maudie, ale o to víc mě zaujal.

_____________________________________________________________________

 

Záměrně se snažím u žánrovou pestrost, takže je nasnadě, že je můj poslední tip drama z prostředí politického intrikaření. Byť to pro většinu lidí nezní vůbec lákavě(stejně jako to odrazovalo mě), je to herecký koncert Jessiky Chastain a skvěle napsaný scénář, který dělají z tohoto filmu napínavou podívanou, s velmi dobře zvládnutým koncem.

PŘÍPAD SLOANE 2016

Mluví se tady opravdu hodně...aby taky ne, když je to o intrikaření, pletichách a korupci v politice. Režisérovi John Maddenovi se povedlo několik věcí. Sestavil velmi dobře fungující herecký tým, v čele s vynikajícně mrchoidní Chastain. Také se mu podařilo natočit velmi přehledně vcelku překombinovaný příběh tak, že většina diváků nejspíš tu přepálenou stopáž vnímala, ale konec by si nechal ujít jen málokdo. A taky by to byla škoda, protože ...spoileroval bych...Miss Sloane stojí za dokoukání.

Jsem šachista, ale trochu mě děsí představa, že by se až v takovém rozsahu, mohly bitvy předvídavých a cílevědomých lidí odehrávat i mimo šachovnici. Nicméně výhradu, že je to "vymyšleno odzadu" a je to už přitažené za vlasy, tak tu nesdílím. A i kdyby ano...ta skvělá filmařina, kde se divákovi tvůrci nepodbízí a valí mu do hlavy tolik dialogů, že sotva stíhá číst titulky a přesto to všechno dává smysl...to je radost pro každého, kdo má filmy rád.

 

_____________________________________________________________________

 

Pokud se vám moje tipy zalíbí, budu rád za odezvu. Třeba zjistím, že je můj vkus trochu jiný než většiny, ale i kdyby mi jen jeden člověk napsal, že ho jeden z těch tří filmů něčím obohatil, bude to super.

 

Autor: Martin Herák | neděle 22.7.2018 17:31 | karma článku: 14,10 | přečteno: 1005x
  • Další články autora

Martin Herák

Ruská nevěsta

Na internetových seznamkách číhají různá nebezpečí nejen pro ženy, ale i pro muže. Myslel jsem, že mě se to stát nemůže, jsem přece inteligentní člověk... . Jenže tohle jen o intelektu není. Konečně, udělejte si obrázek sami.

18.2.2020 v 15:36 | Karma: 33,90 | Přečteno: 2450x | Diskuse| Ona

Martin Herák

Dávkovač mýdla i dobré nálady

Máte-li doma tvora, který dokáže pro většinu předmětů ve vaší domácnosti najít zcela nečekané využití, měli by jste vybavení vybírat nejen podle kritérií jako je cena, užitná hodnota, nebo barva.

11.1.2020 v 14:27 | Karma: 23,20 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ostatní

Martin Herák

Reklamace na chlapa

Před několika lety jsem hledal partnerku na internetové seznamce. Brzy mi ale došlo, že pro většinu žen, jsem jen další kus v davu ženychtivých lovců. Bylo tedy potřeba zvolit strategii, abych se "vydavil".

27.11.2019 v 21:51 | Karma: 28,34 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Ona

Martin Herák

Úsměvy smutných mužů

Čím to je, že někdo dostane od života ránu, zapláče si, otřepe se a jde dál a jiný se přesune na dno láhve? Jsou slabí, nemocní, nebo to mají v genech? I o tom je nový český film Úsměvy smutných mužů.

22.7.2018 v 10:08 | Karma: 23,30 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Ona

Martin Herák

Když se chlapi tyčí

Není to spravedlivé, ženský letí na čahouny a v práci má dvoumetrový chlap, taky větší respekt! Slýchávám z úst mužů, kteří si připadají malí. I když měřím jen 188 cm, pokyvuji souhlasně hlavou. Ale zadarmo, to rozhodně není.

19.10.2016 v 15:02 | Karma: 18,99 | Přečteno: 756x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:51

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2328x
Typický zástupce všech tlučhubů, narozených ve znamení Střelce. Co na srdci, to na jazyku a navíc to klidně zveřejní :o)

Seznam rubrik